2010. január 17., vasárnap

Az ideális bértartó


Sok lovarda álma az ideális bértartó, aki nem reklamál a trágyázás és alom miatt, nem szól a kevés zabért, nem etet szénát titokban, időben, sőt előre fizet, nem lovagol reggel 8 előtt, de este 7 után sem, sőt, ha lehet nem is nagyon jön.

Ismerős helyzet, sokan voltunk ilyen helyen megtűrtek. Utálunk ideális bértartónak lenni. Szánkat befogni. Hülyének tetteni magunkat. Mert tudjuk, hogy a lovunk issza meg a levét, ha szólunk a lovásznak vagy a tulajnak.

Azzal természetesen tisztában vagyunk, hogy az általunk fizetett bértartás nem azt jelenti, hogy szolgálók hada vesz majd körül, az etető márványból lesz, és ha éppen lovagolni van kedvünk, akkor csak nekünk nyitják meg a lovardát. A befizetett pénzünk nem elég a lovarda fenntartásának költségeire, annak egy kis, de fontos szeletét vállaljuk a lovunk elhelyezéséért és a lovaglási, esetleg versenyzési lehetőségért cserébe. Az is érthető, hogy ahol több bértartó van (azért ez egy jellemzője a lovardáknak) ott alkalmazkodni kell egymáshoz.

Ha tisztában van mindkét fél az elvárható és az elvárt közötti különbséggel, és reálisan értékeli a helyzetet, akkor talán létre lehet hozni az ideális lovardát, ahova az ideális bértartó szívesen viszi az ideális lovát.

Segítsetek nekünk ennek megteremtésében. Írjátok le megjegyzésben az elvárásaitokat, a pozitív és negatív élményeiteket, véleményeteket.

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ideális bértartó a cikk elején.
    Ideális lovarda nincs. De a jó színvonalú szolgáltatás, a következetesen megismertetett és betartott szabályok, valamint azok diplomatikus betartatása, szerintem kedveltté tehet egy lovardát.

    Kérdés persze az is, hogy milyen lovardáról beszélünk! Egy versenycentrumról, amelynek klasszikus értelemben nincsenek hétköznapjai, vagy egy klub jellegű lovardáról, ahol a bértartók egyben klubtagok is. Előzőhöz biztosan kell egy jó büfé is, utóbbihoz szerintem egy zártabb klubszoba. (Ami egyben büfé is.)

    VálaszTörlés
  3. Üdv!
    Nem a témához kötődik, de nem találok semmi információt seholsem azzal kapcsolatban, hogy hol lehet segédedzői tanfolyamra jelentkezni hazánkban :)
    Valaki tudna segíteni?
    Köszönöm.

    VálaszTörlés